برنامهٔ های ماستري پوهنځی شرعیات

الف) معرفي برنامهٔ های ماستري:

از سالیان متمادی تأسیس دوره ماستری یکی از آرزوهای دیرینه فارغان این پوهنځی و خواست و نیاز جامعه به ایجاد دوره های ماستری و دکتورا در داخل کشور به منظور بی نیازی از خارج بوده که پیوسته در مورد آن تلاش صورت گرفته است.

پوهنځی شرعيات پوهنتون کابل دارای دو برنامهٔ ماستري، هر يک: رشتهٔ «شريعت و قانون» و «تفسير و حديث» می باشد.

درسال 1343 که محترم پروفیسوراستاد عبدالستار سیرت رییس این پوهنځی بود، شورای علمی پوهنځی تأسیس دوره ماستری در رشته  قضائی را تصویب کرد و مراحل قانونی اش را طی نمود و (10) تن از فارغان شامل درس گردیدند ولی به علت مشکلات کمبود استاد و مشکلات مالی پس از یک سال این برنامه متوقف و شاملان آن به پوهنتون الازهرمصر معرفی گردیدند تا تحصیلات شان را تکمیل نمایند.

به بار دیگر به تاریخ 31/4/1347 مجلس استادان کمیته ای را موظف نمود تا کار احیای برنامه تحصیل ماستری را روی دست گیرند، کمیته در مورد، فعالیت های لازم را انجام داد و دوره ماستری برای مدت اندکی فعال ولی متاسفانه باز هم به أثر عوامل قبلی پس از اندک مدتی متوقف گردید.

درسال 1364 زمینه ایجاد برنامه ماستری در رشته فقه وقانون فراهم گردید که در آن به تعداد (14) تن محصل شامل گردیدند. تدریس مضامین توسط استادان محترم پوهنځی های شرعیات و حقوق پوهنتون کابل به پیش برده میشد که در سال 1367 به تعداد (6) تن پس  از تکمیل تیزس و دفاع آن ازین رشته فارغ و متباقی بعداً به تکمیل و دفاع تیزس پرداخته اند.

درسال 1387 به اثر سعی و تلاش استادان و پیشنهاد ریاست پوهنځی شرعیات برنامه تحصیلی ماستری برای پوهنځی شرعیات مورد نظر قرار گرفت و پس از طی مراحل قانونی و منظوری جلالتمآب وزیر تحصیلات عالی وقت به تاریخ دوم ثور سال 1389 طی محفل باشکوهی به شرکت شخصیت های علمی و سیاسی داخل و خارج پوهنتون کابل توسط جلالتمآب محترم قانونپوه  سرور دانش معاون دوم ریاست جمهوری، ج.ا.ا که در آن زمان سرپرستی وزارت تحصیلات عالی را به عهده داشتند افتتاح و به فعالیت آغاز کرد.

برنامه ماستری رشتهٔ شريعت وقانون در سال ۱۳۸۸ بنا بر تقاضای مکرر فارغان ليسانس، سعی و تلاش فراوان رهبري پوهنځی و همکاري رياست محترم پوهنتون کابل به اساس حکم «۳۰۱» مورخ ۲/۴/۱۳۸۸ مقام وزارت محترم تحصيلات عالي ایجاد گرديد. و تا کنون شش دوره فارغان را به سويهٔ ماستر به جامعه تقديم نموده ا ست.

همچنان برنامهٔ ماستری رشته تفسیر و حديث نيز در سال ۱۳۹۲ بنا بر لزوم‌ديد امکانات موجودهٔ پوهنځی طبق پيشنهاد شماره ۷۶۳۸۰۹ مورخ ۳۰/۱۱/۱۳۹۲ رياست انکشاف برنامه‌های علمي رياست عمومي انسجام امور اکادميک و حکم شماره ۷۴۳۴۵۵۹۴ مورخ ۴/۱۲/۱۳۹۲ مقام محترم وزارت تحصيلات عالي ايجاد گرديده است، و از ايجاد تا کنون سه دوره فارغان ذکور و اناث را به سويهٔ ماستر به جامعه تقديم نموده است.

ب) اهداف برنامهٔ ماستري:

ايجاد و تقويهٔ برنامهٔ ماستري يکی از اولويت‌های کاري پوهنځی شرعيات پوهنتون کابل از ابتداء تا کنون بوده و همواره سعی گرديده تا زمينهٔ تحصيل را برای آنعده از جوانان کشور که خواهان داشتن تخصص علمي و مسلکي باشند و همچنان زمینهٔ بدست آوردن چنين موارد را به خارج از کشور بعيد می دانند، فراهم نموده است. و از جانب ديگر استفاده از زخيره‌های معنوي موجود که با مصارف هنگفت کشور جنگ ديدهٔ ما مدارج عالی را تا سطح PhD از بيرون و داخل کشور اخذ نموده و همين اکنون و عملاً در خدمت جامعهٔ علمي قرار دارند، به شکل خوبتر و بهتر صورت گيرد. چون ساختن جامعه نياز به متخصصین هر رشته و هر بخش را دارد، بناءً پوهنځی شرعيات پوهنتون کابل که خودرا عضو خانودهٔ علمي و اکادمیک کشور دانسته و همواره در تلاش است تا خدمات بیشتری را در این راستا بخرج دهد.

ج) اعضای کمیته های برنامهٔ های ماستري:

جدول شهرت رییس و اعضای کميتهٔ برنامه ماستري رشتهٔ شريعت و قانون پوهنځی شرعيات پوهنتون کابل سال 1399

اسم

محب الرحمن

حقوق

پوهنمل

جدول شهرت رییس و اعضای کميتهٔ برنامه ماستري رشتهٔ تفسير و حديث پوهنځی شرعيات پوهنتون کابل سال 1399

اسم

سيداحمدشاه

تفسیر و علوم قرآن

پوهنمل

د) نصاب (کريکولم) درسي برنامهٔ های ماستري:

کريکولم درسي برنامهٔ ماستري رشتهٔ تفسير و حديث پوهنځی شرعيات پوهنتون کابل

مناهج کتب الشروح و احاديث الاحکام

Sh 427

۵

مجموع کريدتهای درسی: ۴۰ تعداد کريدت‌های تيزس ۵ کریدت. مجموعن کريدت‌های ماستري ۴۵ کريدت.

کريکولم درسي برنامهٔ ماستري رشتهٔ شريعت و قانون پوهنځی شرعيات پوهنتون کابل

سمستر اول

۱

اصول الفقه المقارن ۱ (طرق التنباط الاحکام من الأدلة الشرعية)

Sh 110

۲

الفقه ۱ (البيوع = الصرف، السلم، الربا)

Sh 116

2

طرق اثبات الجرم فی الفقه الاسلامي و قانون الاجراءات الجنائية

Sh 119

طرق اثبات القضايا المدنية المقارن بقانون الاجراءات المدنية الافغانی

Sh 228

منهج الحديث

Sh 115

14

سمستر دوم

۱

اصول الفقه المقارن ۲ (اثر  الاختلاف فی القواعد الاصولية فی اختلاف الفقهاء)

Sh ۲۲۲

۲

الفقه ۲ (الشرکات مقارنة بالقانون الوضعي)

Sh ۲۲۷

۳

الفقه المقارن (فقه الأسرة)

Sh ۳۱۸

۴

القضايا الفقهية المعاصرة ۱ (القضايا القتصادية)

Sh ۲۱۳

۵

الدستور الافغاني (دراسة تحلیلية)

Sh ۲۳۰

۱۱

سمسترسوم

۱

اصول الفقه المقارن ۳ (القياس)

Sh ۳۲۳

۲

الفقه۳(الفقه الجنائي المقارن بقانون الجزاء الافغاني)

Sh ۳۱۲

۳

القضايا  الفهية المعاصرة۲ (القضايا الطبية المعاصرة)

Sh ۳۲۴

القواعد الکية الفقية

Sh ۴۱۱

۹

سمستر چهارم

۱

الفقه۴ (دراة نصیة تحلیلية= کتاب الهداية: احياء موات، رکاز، کری النهار)

اختياري

Sh ۴۱۷

اصول تخريج الاحاديث

اختیاري

Sh ۱۲۹

۴

مجموع کريدت‌های درسي (۳۸) کريدت بوده و تيزس و تحقیق (۶) کريدت می‌باشد و حتمی است.

هـ) تعداد محصلان برنامه های ماستری به تفکيک ذکور و اناث:

تعداد محصلان برنامهٔ ماستري رشتهٔ شريعت و قانون پوهنځی شرعيات پوهنتون کابل  سمستربهاری سال 1399

پوهنځی

صنف

سمستر

تعداد ذکور

تعداد اناث

تعداد مجموع

مجموع عمومي

شرعيات

اول

دوم

26

۳۰

56

تعداد محصلان برنامهٔ ماستري رشتهٔ تفسیر و حديث پوهنځی شرعيات پوهنتون کابل سمستربهاری سال 1399

پوهنځی

صنف

سمستر

تعداد ذکور

تعداد اناث

تعداد مجموع

مجموع عمومي

شرعيات

اول

دوم

27

24

51

و: تواميت‌های برنامه‌های ماستري پوهنځی شرعيات:

1. تفاهم نامهٔ همکاري ميان وزارت محترم تحصیلات عالي ج.ا.ا و وزارت محترم عدلیه ج.ا.ا  و
  2. تفاهم نامهٔ همکاري ميان وزارت محترم تحصیلات عالي ج.ا.ا و قوۀ قضائیه ج.ا.ا ستره محکمه ج.ا.ا جهت ارتقای ظرفیت علمی و تخصصی منسوبین محترم وزارت عدلیه ج.ا.ا و قوۀ محترم قضائیه ج.ا.ا از طریق برنامه ماستری رشته شریعت و قانون پوهنځی شرعيات پوهنتون کابل در سال 1399.