پیام رئیس پوهنځی

الحمد لله رب العالمین و الصلاة و السلام علی سید المرسلین و علی آله و اصحابه اجمعین.

چنانچه همه میدانیم افغانستان یک کشور اسلامی است و کافۀ ملت افغان به معتقدات دین مقدس اسلام یقین کامل و باور قاطع دارند، از آن زمانیكه در قرن دوم هجری مردم ما تمام معتقدات پیشین را كنار گذاشته پیروی دین مبین اسلام را اختیار نمودند تا اكنون این دین همه بنیادها، عرصه­ها و زوایای زندگی فردی و اجتماعی مردم افغانستان را تحت تاثیر خود داده و تا اعماق پندار و عمل ایشان ریشه دوانیده است, به همین منظور در اکثریت قوانین اساسی کشور در طول تاریخ از دین مبین اسلام به عنوان دین رسمی پشتیبانی شده است و در ماده دوم و سوم قانون اساسی فعلی نیز دین مبین اسلام به عنوان دین رسمی و مرجع مشروعیت قوانین وضعی تلقی گردیده است که به اساس آن هيچ قانون نمي تـواند مخالف معتقدات و احکام ديـــن مقدس اسلام باشد.

از این جهت حل و فصل و اجرای مسایل قانونگـذاری، دعاوی حقوقی و امور عـدلی و قضایی كشور بطور كل در تمام جریان تاریخ توسط قضات شرع، فقهاء، مفتیان و علمای دینی رهبری و اداره میشد. اما با ظهور و انكشاف علوم حقوقی در جهان و گسترش روابط كشور با كشورهای دیگر ضرورت دیده شد تا قضات افغانستان از سیستم­های حقوقی و دست آوردهای جدید قضایی و عدلی جهان آگاهی یابند بدین منظور در سال 1330 هـ ش پوهنځی شرعیات به منظور تربیۀ قضات و كادرهای عدلی در چوكات پوهنتون كابل تاسیس گــردیـد.

نظربه توسعه و انکشاف پوهنتون كابل و ضرورت تربیه كادرهای مسلكی و متخصص برای جامعه، پوهنځی شرعیات عـرصه­های دیگر را نیز به عهده گرفت و طی مدت (67) سال  ضرورتهای جامعه را با تربیت كادر در ساحات ذیل پاسخ گفته است:

  1.  قضا؛
  2.  څارنوالی؛
  3. وكالت دفاع؛
  4. وزارت عدلیه؛
  5.  بخشها ی حقوقی سایر وزارتخانه ­ها و موسسات خصوصی و نهادهای غیر دولتی؛
  6. تدریس علوم دینی در مدارس علوم دینی رسمی؛
  7. تدریس علوم دینی در لیسه­ ها ی عمومی و مكاتب مسلكی؛
  8. كارهای مسلكی در سایر ارگانها و موسسات.

طوریكه تاریخ این پوهنځی نشان میدهد فارغان آن نه تنها در رشته­های اختصاصی  قضا و څارنوالی بلكه در هر عرصه كه به كار گماشته شده اند تا حد زیادی موفق بوده اند. در هر دورانی تعداد چشمگیری فارغان این پوهنځی در كابینه­ها، پارلمانها، احزاب مختلف سیاسی و سطوح رهبری جامعه حضور فعال و برازنده داشته اند.

پوهنځی شرعیات همواره تلاش نموده و میکند که برنامه­های درسی و علمی خود را تجدید نظر نموده و ازین طریق فارغان آن بتوانند بیشتر از پیش مصدر خوب خدمت برای كشور و بطور خاص در ساحات ذكر شده گردند، در زمستان سال 1396 كمیته نصا ب پوهنځی تصمیم گرفت تا با نظر داشت اقتضاء و نیازمندی نظام عدلی و قضایی كشور و ضرورت سایر نهادهای دینی جامعه یك كریكولم جامع و متوازن را برای رشته­های چهار گانه لیسانس و رشته­های ماستری شریعت و قانون و تفسیر و حدیث طرح  نماید. برای تكمیل كار این نصاب از پروگـرامهای درسی پوهنځی­های شرعیات پوهنتونهای معتبر کشورهای اسلامی و کشورهای عربی استفاده بعمل آمده و در داخل کشور به گونه درست نیاز سنجی شده است.

پوهنځی شرعیات توانسته است علاوه از تجدید نظر بر پروگرامها و مفردات درسی در ابعاد علمی دیگر نیز برای بهبود کیفیت تدریس و تحقیق در حوزه علوم شرعی و قانونی و کسب مهارتهای فقهی و حقوقی کارهای مفید و مؤثری را انجام دهد و هم برخی کارهای مفید دیگر از قبیل ایجاد برنامه دکتورا و توسعه برنامه‌های ماستری، امضای توأمیت‌ها و تفاهم نامه‌ها با پوهنتون‌های مشهور جهان، زمینه سازی ارتقای ظرفیت استادان و محصلان و توسعه و معیاری ساختن کلینیک حقوقی در پلان کاری پنج ساله خویش داشته باشد که  در صورت مساعدت شرایط به اجرای آن اقدام خواهد کرد.

من به عنوان رئیس و یکی از استادان این پوهنځي افتخار دارم که تدریس و تحقیقات  در پوهنځي معیاری بوده و خدمات علمی مؤثر را به جامعه خود عرضه می نماید. همچنان مسرورم که پوهنځی شرعیات در سال 1397 در پروسه تضمین کیفیت مقام دوم را در بین 21 پوهنځی پوهنتون کابل از آن خود کرده است. در اخیر از زحمات استادان گرانقدر پوهنځی شرعیات تشکری نموده و برای همه استادان و محصلان عزیز موفقیت‌های مزید را  از بارگاه الله متعال خواهانم.

پوهنمل حفیظ الله حفیظ

رئیس پوهنځی شرعیات

 

گالری رسانه

کنفرانس تحت عنوان نزول القرآن که توسط اساتید محترم پوهنځی شرعیات ترتیب شده بود در پوهنتون کابل برگزار گردید. جزئیات بیشتر در گزارش ویدیویی!

چند قطعه عکس های زیبا از پوهنتون کابل در موسم بارانی

روز جهانی آب در پوهنتون کابل طی یک سلسله مراسم بزرگ تجلیل شد. ادامه مطلب در گزارش ویدیویی آماده شده:

در دیدار سفارت چین در کابل از محصلین برتر پوهنتون کابل با اهدای لوح تقدیر و هدایای نقدی تجلیل شد.ادامه مطلب در گزارش ویدیویی آماده شده:

پوهنتون کابل در سال ۱۴۰۲ هـ ش، به ارزش حدود ۹۰ میلیون افغانی ده ها پروژه انکشافی و توسعه را تطبیق نموده است. گزارش ویدیویی:

کار قير ریزی با سرکهای نو در داخل پوهنتون کابل آغاز گردید

کار ساخت پارک محصلین به وسعت 12 جریب زمین در محوطه پوهنتون کابل افتتاح گردید

آلبوم عکس های بهاری محوطه زیبای پوهنتون کابل سال ۱۴۰۲ هـ ش

البوم تصاویر صحن زیبا پوهنتون کابل بعد از باران ملایم و زیبا