ديپارتمنت مدیریت منابع طبیعی

از زمان خلقت انسان، یک رابطه و اتکاء دوامدار بالای منابع طبیعی زمین برای رفع احتیاجات و ضروریات موجودات زنده و جوامع انسانی وجود دارد. مدیریت منابع طبیعی طوری تعریف میګردد که؛ حکومتداری و مدیریت منابع طبیعی از قبیل نباتات، حیوانات، زمین، آب، خاک، ذخایر منرالی، جنګلات، چمن زارها، ساحات زراعتی، چراګاه ها و غیره ایکوسیستم ها همرای تاکید بیشتر بر این که چطور این مدیریت بالای کیفیت زندګی مردم و جوامع تاثیر دارد. بطور کلی نفوس جهان امروزی بیشتر از ۷ ملیارد نفر است، بطوری که اینها همرای محیط زیست خود برخورد میکند، و این روند متحرک باعث تقسیم مجدد نفوس در کره زمین میګردد، که باعث ازدیاد مصرف، تخریب محیط زیست، و تغیر اقلیم میګردد. همه این پروسه های باعث ازدیاد فشار میشود، یک نګاه پیشرو را نیاز دارد که تاثیرات انسانها را بالای زمین و آب، ایکوسیستم های مختلف، و منابع طبیعی دیګری که انسانها برای ان نیاز دارد. در اکثر کشورهای در حال انکشاف، استحصال منابع طبیعی منجر به تخریب محیط زیست و حاشیه سازی مردم اسیب پذیر میشود.

منابع طبیعی افغانستان از استفاده بی رویه و پالیسی و وضعیت نظارتی که نتیجه اقتصاد ضعیف است، مدیریت ضعیف و ناسازګار زمین و تهدیدات امنیتی متاثر ګردیده است. تخمینا در حدود ۷۰-۸۰ فیصد افغانها برای امرار حیات روزمره بالای منابع طبیعی از طریق زراعت، مالداری، و معدن کاری اتکا مینماید. افغانستان با مشکلات زیادی مدیریت منابع طبیعی روبرو است که از جمله قطع جنګلات، صحرایی شدن، از بین رفتن تنوع حیات و زیستګاههای ان، آلودګی، حوادث طبیعی، شور شدن خاک از ابیاری، و تاثیرات سوء جنګها را نام برده میتوانیم. از لحاظ جغرافیوی تمام این مشکلات بنا بر محاط بودن به خشکه افغانستان بر می ګردد. مدیریت منابع طبیعی برای مهیا ساختن یک اقتصاد قوی، انکشاف اجتماعی، و به میان امدن صلح، حکومتداری خوب، و شفافیت نقش عمده و همه جانبه را بازی می نماید. بدون در نظر داشت معیشت پایدار از سیستم های طبیعی خانواده ها و جوامع به طرف اسیب پذیری قویتر ګراییده شده است، که درین نوع حالات سوابق جرمی نیز ازدیاد یافته است.

مدیریت و حفاظت منابع طبیعی در نقطه مابینی جای که مردم، ایکوسیستم طبیعی و مناظر طبیعی اتصال میابید قرار دارد. در افغانستان این همه باید شامل شناخت وابستګی جوامع و خانوده های که برای امرار حیات، صحت و تکثیر شان میګردد، شود. اداره ملی حفاظت محیط زیست افغانستان در سال ۲۰۰۵ منحیث یک اداره قانون ساز، پالیسی ساز، هماهنګ کننده، نظارت کننده، و اجرای نظارت بالای منابع طبیعی در این کشور تاسیس ګردید. هدف اصلی این اداره حفاظت همه جانبه محیط زیست افغانستان، و همکاری با انکشاف پایدار منابع طبیعی ان از طریق ارایه پالیسی های موثر، چارچوب قانونی، و مدیریت خدمات میباشد. علاوه بر آن، قانون محیط زیست افغانستان (۲۰۰۷)، وظایف، قدرت، مسئولیت ها و عملکرد های اداره ملی محیط زیست را بیشتر روشن میسازد. علیرغم پيشرفت های مهم اخیر جامعه بین المللی و دولت افغانستان بالای طرح ریزی پالیسی محیط زیستی و ستراتیژی ها مدیریتی، مدیریت منابع طبیعی میتواند بیشتر پیشرفته تر و قویتر ګردد.

انکشاف جاری صنعت در افغانستان از قبیل: زراعت، مالداری، معدن کاری، جنګل کاری، انرژی، و توریزم کسانی را نیاز دارد که منحیث ناظر، پالیسی سازان و مدیران منابع طبیعی، ایکوسیستم ها و مناظر طبیعی افغانستان کار کند. ديپارتمنت مدیریت منابع طبیعی یک روش همه جانبه مدیریت منابع طبیعی را ترویج میدهد که بالای پایداری تمرکز میکند در حالی که تمامی ذینفعان ممکن را در سراسر برنامه ریزی مدیریت منابع طبیعی متصل میسازد. دیپارتمنت مدیریت منابع طبیعی بالای درک کردن تخنیکی ایکالوجی و منابع تمرکز ساینسی می نماید، بطور خاص انجمله بالای ظرفیت انجمله منابع که انکشاف و زندګی انسانها را دوام میبخشد. هدف لسانس مدیریت منابع طبیعی تولید انعده فارغان است که توانایی مدیریت منابع طبیعی افغانستان را به طور سیستماتیک داشته باشد. این شامل مدیریت جنبه های متعدد استعمال منابع طبیعی (بیو فزیکی، اجتماعی-سیاسی، و اقتصادی)، براورده ساختن اهداف تولید و اهداف دیګر مصرف کننده ګان مستقیم (مصونیت غذایی، سود اوری، ریسک پذیری)، و همچنان منحیث اهداف جامعه ګسترده تر (کاهش فقر، رفاه نسل اینده، حفاظت محیط زیست) میشود. علاوه بر ان درک کردن خطرات جهانی از قبیل تغیر اقلیم که میتواند موجودیت و ګسترش منابع طبیعی را متاثر سازد نیز مهم شمرده میشود.

نتایج آموزشی مورد نظر (ILOs)

دیپارتمنت مدیریت منابع طبیعی ديپلوم تمرکز به محصل و سازنده مسلک را پیشنهاد مینماید که تیوری و عمل را تعادل میدهد. هدف این دیپلوم این است که محصلان را درک وسیع ابعاد اجتماعی، سیاسی، اقتصادی، و ایکالوجیکی چالش ها و مشکلات منابع طبیعی میدهد. این نیاز به سواد و درک اساسی در بخش علوم طبیعی و قابلیت فیصله کردن به اساس مدیریت و پالیسی را در رشته تخصصی منابع طبیعی را دارد. با تکمیل نمودن این برنامه، محصلان قادر به انجام کارهای ذیل خواهد بود:

هدف اول: ایجاد، همکاری، و درک فیصله های مدیریت و طرح ریزی در مورد منابع طبیعی که اطلاعات مربوط به حالت ایکالوجیکی، فزیکی، اقتصادی و اجتماعی را مدغم و مشتریکین مختلف را یکجا میسازد.

هدف دوم: بطور مستقل و یا هم منحیث عضو یک تیم در تکمیل نمودن بر وقت کار پروژه مدیریت منابع طبیعی، نشان دادن مهارت های رهبری، و مسلکی بودن در نګرش و رفتار کار کند.

هدف سوم: بدست اوردن و تجزیه ارقام ابعاد ایکالوجیکی، اجتماعی، و اقتصادی یا سیاسی منابع طبیعی، همرای مهارت های مابینی در تکنالوجی کمپیوتر و سیستم معلوماتی جغرافیایی.

هدف چهارم: به زبان های ملی و انګلیسی هم به شکل ګفتاری و هم به شکل نوشتاری به طریقه مسلکی به یک ګروپ مشخص و مردم عام تکلم نماید.

هدف پنجم: اعمال مفاهیم تعلیمی، تیوری و تحقیق جدید برای چالش های مدیریت عملی در محصلان که یک منبع طبیعی مشخص را تحت تمرکز قرار میدهد.

ثبت نام و کارکنان

ديپارتمنت مدیریت منابع طبیعی محصلان را از پس منظرها و ولایات مختلف افغانستان جذب می نماید. در جریان سال اکادمیک ۲۰۱۷، این ديپارتمنت دارای ۱۵۶ محصل بود که از جمله ۲۸٪ ان از طبقه اناث بود. پوهنځی محیط زیست و دیپارتمنت مدیریت منابع طبیعی پالیسی جندر وزارت تحصیلات عالی را تائید می نماید. دیپارتمنت پیشنهاد مینماید که تعداد جذب محصلان را به ۳۵ نفر کاهش دهد تا برای تطبیق میتود درسی تمرکز به محصل را از طریق حل مشکل و اجرای پروژه، زمینه سازی شود. ديپارتمنت مدیریت منابع طبیعی به شمول آمر ديپارتمنت دارای چهار نفر استادان میباشد، که هر کدام انها دارای تخصص در رشته های هایدرولوجی، جیولوجی، هایدروجیولوجی، برنامه ریزی استعمال زمین، زراعت و مدیریت منابع طبیعی میباشد. به اساس ثبت نام محصلان و تعداد مضامین اصلی باید تعداد استادان که مشخصا مربوط به دیپارتمنت باشد به ۶ برسد.

نامگذاری مضامین

طبق ماده شانزدهم لایحه جدید کریدیت هر مضمون دارای یک کود نمبر است که در ان دو حرف اول به انګلیسی برای پوهنځی و سه عدد آخر کود، مضمون و سمستر مربوط می باشد. دو حرف اول کود برای مشخص نمودن پوهنځی های مختلف می باشد که معمولا از دو حرف اول نام انګلیسی پوهنځی تشکیل ګردیده است. بطور مثال برای پوهنځی محیط زیست En انتخاب میګردد. عدد اول بیانګر سمستر تحصیلی و دو عدد بعدی، کود مخصوص هر مضمون را افاده می کند. به طور مثال عدد (۳۱۱) چنین مفهوم دارد: عدد اول (۳) سمستر سوم تحصیلی و دو عدد آخر (۱۱) کود مضمون مورد نظر می باشد این دو عدد اخر در عین پوهنځی قابل تکرار نیست.

جدول ۱۱: اعضای کادر علمی ديپارتمنت مدیریت منابع طبیعی

شماره

اسم/تخلص

درجه تحصیل

رتبه علمی

وظیفه

۱

نور احمد اخندزاده

دوکتورا

مدیریت منابع آب

پوهندوی

رئیس پوهنځی محیط زیست

۲

محمد هارون حیران

ماستر

محیط زیست

پوهنیار

آمر ديپارتمنت مدیریت منابع طبیعی

۳

مجیب الرحمن احمدزی

ماستر

مدیریت منابع زمین

پوهنیار

عضو ديپارتمنت مدیریت منابع طبیعی

۴

مصطفی حسنی

ماستر

مدیریت منابع طبیعی

پوهنیار

عضو ديپارتمنت مدیریت منابع طبیعی

 

 نصاس تحصلی دیپارتمنت مدیریت منابع طبیعی

 سمستر اول

شماره

مضمون

کود

تعداد کریدیت

ساعات کریدیت

تیوری

عملی

کریدیت

مجموعه

کریدیت

مجموعه

۱

کیمیا-I

En113

۳

۳

۴۸

 

 

۲

فزیک-I

En114

۳

۳

۴۸

 

 

۳

اساسات مدیریت منابع طبیعی

En111

۳

۳

۴۸

 

 

۴

بیولوژی-I

En112

۳

۳

۴۸

 

 

۵

ریاضی-I

En115

۳

۳

۴۸

 

 

۶

تاریخ معاصر افغانستان

En116

۱

۱

۱۶

 

 

۷

تکنالوجی معلوماتی-I

En119

۱

۱

۱۶

 

 

۸

انګلیسی-I

En117

۱

۱

۱۶

 

 

۹

ثقافت اسلامی

En118

۱

۱

۱۶

 

 

۱۰

مجموعه

 

۱۹

 

 

 

 

 

 سمستر دوم

شماره

مضمون

کود

تعداد کریدیت

ساعات کریدیت

تیوری

عملی

کریدیت

مجموعه

کریدیت

مجموعه

۱

اساسات حفاظت محیط زیست

En211

۳

۳

۴۸

 

 

۲

اساسات مدیریت حوادث

En212

۳

۳

۴۸

 

 

۳

بیولوژی-II

En213

۳

۳

۴۸

 

 

۴

کیمیا-II

En214

۳

۳

۴۸

 

 

۵

جغرافیه

En215

۳

۳

۴۸

 

 

۶

ریاضی-II

En216

۳

۳

۴۸

 

 

۷

انګلیسی-III

En217

۱

۱

۱۶

 

 

۹

ثقافت اسلامی-IV

En218

۱

۱

۱۶

 

 

۱۰

تکنالوجی معلوماتی-II

En219

۱

۱

۱۶

 

 

 

مجموعه

 

۲۱

 

 

 

 

 

 سمستر سوم

شماره

مضمون

کود

تعداد کریدیت

ساعات کریدیت

تیوری

عملی

کریدیت

مجموعه

کریدیت

مجموعه

۱

مدیریت جنګلات و چراګاه

En311

۳

۳

۴۸

 

 

۲

احصائیه ایکالوجیکی

En312

۳

۳

۴۸

 

 

۳

اخلاق محیط زیستی

En313

۳

۳

۴۸

 

 

۴

منابع انرژی

En314

۳

۳

۴۸

 

 

۵

مدیریت خاک

En315

۳

۳

۴۸

 

 

۶

کیمیای عالی محیط زیست (اب و اتمسفیر)

En316

۳

۳

۴۸

 

 

۷

انګلیسی-III

En317

۱

۱

۱۶

 

 

۹

ثقافت اسلامی

En318

۱

۱

۱۶

 

 

 

مجموعه

 

۲۰

 

 

 

 

 

 سمستر چهارم

شماره

مضمون

کود

تعداد کریدیت

ساعات کریدیت

تیوری

عملی

کریدیت

مجموعه

کریدیت

مجموعه

۱

مدیریت آب

En411

۳

۳

۴۸

 

 

۲

GIS-I

En412

۳

۳

۴۸

 

 

۳

جیولوجی محیط زیست

En413

۳

۳

۴۸

 

 

۴

اقتصاد مایکرو

En414

۳

۳

۴۸

 

 

۵

ارتباطات منابع طبیعی

En415

۳

۳

۴۸

 

 

۶

نوشتن تخنیکی در محیط زیست

En416

۳

۳

۴۸

 

 

۷

اساسات مدیریت

En417

۲

۲

۳۲

 

 

۹

ثقافت اسلامی

En418

۱

۱

۱۶

 

 

۱۰

انګلیسی-IV

En419

۱

۱

۱۶

 

 

 

مجموعه

 

۲۲

 

 

 

 

 

 سمستر پنجم

شماره

مضمون

کود

تعداد کریدیت

ساعات کریدیت

تیوری

عملی

کریدیت

مجموعه

کریدیت

مجموعه

۱

GIS-II

En511

۳

۳

۴۸

 

 

۲

ایکالوجی

En512

۳

۳

۴۸

 

 

۳

تنوع حیات

En513

۳

۳

۴۸

 

 

۴

حکومتداری محیط زیستی

En514

۳

۳

۴۸

 

 

۵

اقتصاد منابع طبیعی

En515

۳

۳

۴۸

 

 

۶

هایدرولوجی تطبیقی

En516

۳

۳

۴۸

 

 

۷

ثقافت اسلامی

En517

۱

۱

۱۶

 

 

 

مجموعه

 

۱۹

 

 

 

 

 

 سمستر ششم

شماره

مضمون

کود

تعداد کریدیت

ساعات کریدیت

تیوری

عملی

کریدیت

مجموعه

کریدیت

مجموعه

۱

ریموت سنسنګ

En611

۳

۳

۴۸

 

 

۲

تغیر اقلیم و جامعه

En612

۳

۳

۴۸

 

 

۳

حفاظت منابع طبیعی

En613

۳

۳

۴۸

 

 

۴

اساسات پالیسی و اداره منابع طبیعی

En614

۳

۳

۴۸

 

 

۵

انکشاف پایدار منابع طبیعی

En615

۳

۳

۴۸

 

 

۶

انکشاف منابع طبیعی و مصئونیت غذایی

En616

۳

۳

۴۸

 

 

۷

ثقافت اسلامی

En617

۱

۱

۱۶

 

 

 

مجموعه

 

۱۹

 

 

 

 

 

 سمستر هفتم

شماره

مضمون

کود

تعداد کریدیت

ساعات کریدیت

تیوری

عملی

کریدیت

مجموعه

کریدیت

مجموعه

۱

پلانګذازی منابع طبیعی و استفاده از زمین

En711

۳

۳

۴۸

 

 

۲

اقتصاد خدمات ایکوسیستم

En712

۳

۳

۴۸

 

 

۳

قانون محیط زیست در افغانستان

En713

۳

۳

۴۸

 

 

۴

ایکالوجی تطبیقی

En714

۳

۳

۴۸

 

 

۵

توریزم منابع طبیعی

En715

۳

۳

۴۸

 

 

۶

روش تحقیق

En716

۳

۲

۳۲

۱

۱۶

۷

ثفافت اسلامی

En717

۱

۱

۱۶

 

 

 

مجموعه

 

۱۹

 

 

 

 

 

 سمستر هشتم

شماره

مضمون

کود

تعداد کریدیت

ساعات کریدیت

تیوری

عملی

کریدیت

مجموعه

کریدیت

مجموعه

۱

همکاری و اختلاف در منابع طبیعی

En811

۳

۳

۴۸

 

 

۲

مونوګراف

En812

۶

 

 

۶

۹۶

۳

کار آموزی / شهروندی محیط زیست از طریق اموزش خدمات اجتماعی

En813

۳

 

 

۳

۴۸

۴

منابع طبیعی افغانستان

En814

۳

۳

۴۸

 

 

۵

برنامه های کاربردی در منابع طبیعی

En815

۳

۳

۴۸

 

 

۶

ثقافت اسلامی

En816

۱

۱

۱۶

 

 

 

مجموعه

 

۱۹

 

 

 

 

۱۴

کریدیت های پوهنتون شمول

تقسیمات کریدیت ها

۵۹

کریدیت های اساسی

(۱۴۴-۱۶۸ کریدیت های اکثر)

۸۲

کریدیت های تخصصی

(۱۷-۲۱ کریدیت فی سمستر)

۱۵۵

کریدیت های مجموعی برنامه

 

گالری رسانه

روز جهانی آب در پوهنتون کابل طی یک سلسله مراسم بزرگ تجلیل شد. ادامه مطلب در گزارش ویدیویی آماده شده:

در دیدار سفارت چین در کابل از محصلین برتر پوهنتون کابل با اهدای لوح تقدیر و هدایای نقدی تجلیل شد.ادامه مطلب در گزارش ویدیویی آماده شده:

پوهنتون کابل در سال ۱۴۰۲ هـ ش، به ارزش حدود ۹۰ میلیون افغانی ده ها پروژه انکشافی و توسعه را تطبیق نموده است. گزارش ویدیویی:

کار قير ریزی با سرکهای نو در داخل پوهنتون کابل آغاز گردید

کار ساخت پارک محصلین به وسعت 12 جریب زمین در محوطه پوهنتون کابل افتتاح گردید

آلبوم عکس های بهاری محوطه زیبای پوهنتون کابل سال ۱۴۰۲ هـ ش

البوم تصاویر صحن زیبا پوهنتون کابل بعد از باران ملایم و زیبا